ידוע הסיפור על אישה שניגשה לרבי וסיפרה לו שבנה יורד ברוחניות, ותוך כדי השיחה אמרה לרבי "התנהגתי איתו כמו שהתנהגתי עם שאר ילדיי, מדוע הוא מתנהג כך?" הרבי ענה לה ששאלתה היא התשובה. בגלל שהתנהגה איתו כמו עם הילדים אחרים ולא באופן המותאם אליו זו הייתה התוצאה.
לכל ילד יש את המסלול שלו בהתאם לכוחות וליכולות שלו ובהתאם לסביבה בה הוא נמצא (סביבה חברתית). השאלה היא עד כמה אנחנו כהורים שמים לב לכך ומכירים בו ועד כמה אנו עוזרים לילד שלנו למצות את כל יכולותיו ולהתאים לו מסגרת המותאמת אליו.
אין ישיבה טובה. יש ישיבה מתאימה!
בבואנו לשלב בו אנו צריכים לבחור מסגרת, עלינו לחשב מסלול כראוי ולקבל החלטה נכונה, החלטה שתכלול בתוכה עד כמה שניתן את מכלול השיקולים, המעלות והחסרונות שבכל בחירה וכך נוכל לצאת עם החלטה נכונה. מומלץ גם לקבוע יעדים ולייצר לנו תקופות של עצירה והתבוננות כדי לבדוק האם ההחלטה הייתה טובה לילד – דבר שניתן לבדיקה לאורך זמן.
הרבה פעמים אנחנו נתקלים בשאלות כמו 'מה זה חסידי?' 'מה זה ישיבה טובה?' אלו שאלות שלכל אחד יש את התשובה שלו לעניין הזה, ההגדרות לכך אינן ברורות לחלוטין ואין להן מד מידה אחיד.
כך גם בהגדרות שלנו לגבי ילדנו צריכה להיות הבנה אמיתית ונכונה מהם המאפיינים של הילד, מה הכוחות שלו ומהם הדברים שעימם הוא מתמודד מבחינה חברתית/ לימודית ורגשית. ככל שנעמיק יותר בנפש הילד ונכיר את עולמו נוכל להתאים לו מסגרת שתוכל לקדם אותו יותר ותוכל להצמיח אותו לחסיד, ירא שמיים ולמדן.
לעיתים קורה שגם לאחר חשיבה מעמיקה וקבלת החלטה שקולה יתברר בחלוף הזמן שהבחירה לא הייתה מותאמת לילד במידה מספקת ויידרש שינוי. אך יש לזכור שבנקודת הזמן של קבלת ההחלטה הייתה זו הבחירה הנכונה ועדיף לבחור בעצמנו מאשר שמישהו אחר או מציאות אחרת תבחר עבורנו.
היות ולא כל הורה מכיר לגמרי את עולם הישיבות ולא יודע להבדיל ביניהן לכן כדאי להתייעץ עם אנשים שמכירים את עולם הישיבות ואין להם צד בסיפור בכדי לבצע התאמה טובה. בהצלחה ושתהיה החלטה נכונה!
הרב שניאור אבצן
מחנך כיתה יו"ד בחיידר 'אהלי תורה' בכפר חב"ד,
בעל תואר ראשון בחינוך מיוחד ומאמן אישי.
savtzon@gmail.com