מחממה לישיבה

משבר – אתגר – טראומה – שינוי – מעבר דרמטי – קושי – פחד – אי ודאות …

כל מילה היא מושג שניתן לכתוב עליו מאמרים על גבי מאמרים, את כולנו מושגים אלה פוגשים מידי יום בהחלטות קטנות יומיומיות וכן באירועים משמעותיים שאינם בשליטתנו. (משבר הקורונה העולמי הוא הדוגמא הטובה ביותר לכך…)

עכשיו בואו ניכנס לליבו של תלמיד המסיים כיתה ח ועולה לישיבה קטנה בשעה טובה. מצד אחד זהו הגשמת יעד אותו אנו ההורים ואנשי החינוך פיתחנו במרוצת שנותיו בבית הספר, ואין ספק שהוא הכין את עצמו כראוי בכל הקשור להתאמה לימודית. גם את הישיבה הצוות התאים עבורו יחד עם ההורים בהתאם ליכולותיו הלימודיות כדי שיכולת ההצלחה וההגשמה שלו יהיו תואמות ליכולת של הישיבה לספק לו.

אבל, וכאן האבל הגדול שאני רוצה להפנות את תשומת לבכם:

שימו לב לנקודות הבאות שכל ילד עובר במהלך התקופה הראשונה לשהותו בישיבה:

  1. מעבר מת"ת שבו המורה שם לב אליו, הכיתה קטנה יחסית, יום הלימודים קצר, ההפוגות לפעילויות פנאי גדולות, חומר לימודים מגוון – לעולם מאוד מאוד תובעני וחד גווני עם סדר יום נוקשה.
  2. לאחר 8 שנים עם אותם חברים לספסל הלימודים, עם מעמד חברתי מאוד ברור הוא הולך לפגוש חברים אחרים שאינו מכיר, הוא יצטרך למצוא מחדש את מקומו ולהתמודד עם סיטואציות חברתיות שונות הנובעות מהמאפיינים המיוחדים של עולם הישיבות (חדר אוכל, פנימיה וכדו')
  3. לכל הנ"ל תוסיפו את גיל ההתבגרות הנמצא בעיצומו במהלך כל תקופת הישיבה, גיל שהמאפיינים המרכזיים באים לידי ביטוי בשאלות מהות, שאלות של זהות, שאלות של תכלית, קשיים חברתיים, לחץ חברתי ועוד…..

    כאמור, כל ילד עובר זאת. כל אחד לוקח את זה למקום אישי שלו ובעוצמות אחרות ושונות לגמרי, מה שחשוב שאנו ההורים נבין זה שאין לנו יכולת לדאת בוודאות כיצד הילד שלנו יצליח להתמודד ועל כן חשוב מאוד מאוד שנשכיל ונדע להמליץ לו על ישיבה המתאימה לאופיו ולהכין אותו נכון טרם המעבר.

    בסופו של דבר המטרה המשותפת לכולנו היא הצלחה וצמיחה!!

לצורך כך:  אתם ההורים, צרו קשר עם המורה של בנכם יחד עם יועץ בית הספר, גבשו מהן התכונות המשמעותיות של בנכם, מהן נקודות החוזק שבו, מה המאפיינים הרגשיים שלו. (אני ממליץ להתחיל בכך באיזור חג החנוכה)

כשיש בידיכם את מלוא הנתונים אני ממליץ מאוד להתייעץ עם איש חינוך המכיר את עולם הישיבות. ישנם מוסדות שבהם הצוות יותר "פתוח" ועוזר לכוון אתכם לישיבות המתאימות וישנם מוסדות המעדיפים לא להיכנס לפינה הזאת ואז בהחלט אתם יכולים להיעזר באנשי חינוך מקצועיים שיתנו לכם כיוון.

הכי חשוב לענ"ד – לגשת לנושא בראש "פתוח" ולא להינעל על ישיבה מסויימת בגלל סיבות לא רלוונטיות.

מנסיוני המקצועי והאישי אני יכול לקבוע חד משמעית שההכנה הנכונה לקראת המעבר לישיבה וההתאמה כמה שאפשר בין הישיבה לאופי ותכונות הילד יכולות לתת לילד כלים משמעותיים להתמודד אם כל אותם אתגרים שמניתי למעלה בצורה טובה יותר ומעצימה יותר.

ובסוף בסוף חשוב שנזכור שחינוך הוא קודם כל תפילת ההורים על הילדים לשותף השלישי שבעז"ה יאיר לו את הדרך הנכונה ויתן לו את כל הכוחות לגדול חסיד כפי שאנו ההורים מייחלים.

שמעון ריינהולד

יועץ חינוכי (M.A.)  ת"ת חב"ד בנים לוד ובחיידר "אוהלי תורה" כפ"ח

054-7294770

Sh.reinhold10@gmail.com

תגובות ודיונים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

צור קשר

או השאר פרטים ואנו ניצור עמך קשר בהקדם

אשמח אם תוכלו לחזור אלי לקבל עזרה ומידע