טעם ומשמעות / 10 טיפים ללימוד גמרא

"איך אנצל את שנות לימודיי בישיבה בצורה המיטבית"?
"כמה מפרשים כדאי ללמוד"?
"קצת קשה לי בגמרא… איך אצליח בישיבה"?
שאלות רבות מתעוררות לתלמידים העולים לישיבה בתחום המרכזי שלה, לימוד התורה בדגש על גמרא ומפרשיה.
רבים מבין בוגרי הישיבות שפגשתי חשים כי יכלו לנצל את זמנם בצורה טובה יותר ולהתמלא בידע ועונג תורני אילו הייתה להם הדרכה מסודרת בדרך ואופן הלימוד.
הדרך הנכונה והישרה, אינה 'לעבור' את הישיבה ואז להתלונן… אלא להתכונן כראוי ולהצליח בלימוד הגמרא. תלמיד שמצליח ונהנה מלימוד הגמרא בישיבה, חיי הישיבה שלו הם מאושרים ברמה אחרת לגמרי ממי שרק סוחב ו'עובר' את השנים היקרות הללו. השאלה היא רק איך עושים את זה?
ברצוני להעניק מספר טיפים המיוסדים על דברי חז"ל והדרכות רבותינו נשיאינו שיעשו לכם סדר ויעניקו לכם טעם ומשמעות בלימודי הגמרא:
1. חברותא. בחר לך חברותא שאוהב ללמוד ויודע לכבד את האחר ולשמוע את דעתו. תקראו את הגמרא בקול ובניגון מתוך חיות.
2. קריאת דף הגמרא. וודא שאתה קורא נכון דף גמרא ברמה בסיסית. עדיין לא רכשת את המיומנות הזו? בקש עזרה מחברים או אנשי צוות. אם יש צורך – קח לך מורה פרטי. אל תתבייש!
3. הבנה. הרבה תלמידים מתרגלים 'לדקלם' סברות בלי להבין. ברגע שתעצור ותברר "מה הסברה פה?" תתחיל ללמוד באמת ולהרגיש את ה'געשמאק' של הלימוד. הבנה יסודית היא ההתאחדות של השכל עם חכמתו יתברך.
4. חזרה. ככל שתחזור על החומר תבין אותו טוב יותר. חזור לפחות פעם או פעמיים לפני שאתה עובר לתוספות או מפרשים.
5. מפרשים. כשתרצה להעמיק במפרשים תוודא קודם שאתה מבין את הגמרא ביסודיות. אחרת פשוט תסתבך.
6. חידוש. כשאתה לומד פירוש חדש בגמרא או במפרשים. חשוב לעצמך – איך הבנו קודם את המקור (לדוגמה המשנה או המימרא) ומה השתנה בהבנתו עכשיו? רק כך תבין היטב את הפירוש החדש.
7. מושגים. נתקלת במושג תורני חדש ('מיגו', 'חזקה', 'כתובה' וכדומה)? אל תדקלם אותו! תברר היטב מה משמעותו וכך תרחיב את אופקיך התורניים וגם תבין טוב יותר את הסוגיה!
8. בעל השמועה. פגשת דמות חדשה בגמרא או במפרשים. עצור לרגע ותברר פרטים אודותיו (מתי חי? מי היה רבו / תלמידו? מה פועלו? וכדומה) זה יחיה לך את הלימוד.
9. סיכום. סיימת סוגיה? קח דף ועט וסכם את עיקרי הדברים (לא את כל הפרטים) בטבלה, תרשים או בכל דרך שתבחר. זה יסדר לך את החומר וגם יעזור לך לזכור אותו!
10. הלכה. חפש בכל סוגיה מה יוצא ממנה להלכה למעשה (על פי ההפניות ב'נר מצוה' שבשולי עמוד הגמרא). מעבר לכך שההלכה היא התכלית, היא גם מעניקה משמעות מעשית לפלפולי הסוגיה.
טיפים נוספים תוכל למצוא בספרי "מפתחות לתלמוד" (ניתן להשיג ברשת החנויות "אור החיים" ועוד).
מעל לכל הוא הרצון. אותו תעורר כאשר תתבונן במעלת לימוד הגמרא שהיא עומק לימוד ההלכה בטעמיה, ובגודל הנחת רוח שתגרום לרבי בכך שלימוד הגמרא שלך יהיה מסודר ובהיר, שיהפוך אותך ל'למדן' אמיתי כדרישת רבותינו נשיאנו.
הרב נחום רבינוביץ
0587709930
תגובות ודיונים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

צור קשר

או השאר פרטים ואנו ניצור עמך קשר בהקדם

אשמח אם תוכלו לחזור אלי לקבל עזרה ומידע